nlen

Holland Football University start unieke profopleiding voor meiden EN jongens

’Kijken naar talent, niet naar sekse’

TELEGRAAF – De oprichter van de FC Twente-jeugdopleiding voor meisjes, Mary Kok-Willemsen, vertelde in het Indiase Kerala live op tv-zender Asianews dat Nederlandse meisjes in het amateurvoetbal net zoveel kansen krijgen om te voetballen als jongens. Even later las ze op Twitter dat de stekker uit de professionele opleiding van Twente gaat. Kok-Willemsen: ,,Ik ga het nu zelf doen. Die meiden van FC Twente zijn welkom. De jongens trouwens ook.”


Wat deed je in India?

“Na mijn werk als technisch manager van de vrouwentak bij FC Twente richtte ik een jaar geleden de Holland Football University (HFU) op, een voetbalmanagementbureau, dat wereldwijd opleidingen verzorgd voor voetballers, trainers, managers en clubs. We werden in India gevraagd een opleiding op te zetten voor jongens én meiden. Baanbrekend, want het is daar ongewoon samen te voetballen. Het pakte fantastisch uit. We startten de training zoals we gewend zijn. Met ouders langs de kant. Na een kwartier was niemand meer bezig met de mix en werd er alleen op het spelletje gelet.”

En dan lees je dat de meisjesopleiding bij FC Twente, die jij ooit bent gestart, stopt vanwege geldgebrek.
“Twee ton aan euro’s, hè! Het lijkt alsof de maatschappij niet doorheeft welk signaal er wordt afgegeven: door het ontnemen van die professionele jeugdopleiding wordt meiden de kans ontnomen zich te ontwikkelen als professional. Dat heeft niks met twee ton te maken, maar alles met visie. Er wordt hard gewerkt in het vrouwenvoetbal maar het ontbreekt aan perspectief. Als het financieel minder gaat met een professionele opleiding worden kinderen op basis van sexe teruggestuurd naar het amateurvoetbal…”

Clubs redeneren: de jeugdopleiding jongens is nauwelijks winstgevend, met de meisjes verdienen we helemaal niks.
“Klopt. Maar er zijn ook heel veel geldschieters bij BVO-jeugdopleidingen die talent sponsoren vanuit maatschappelijk oogpunt, niet vanuit commerciële waarde. Iedere keer blijkt het lot van meisjes weer in handen te liggen van bestuurders in driedelig grijs. Dáár moeten we vanaf. De professionele opleiding voor meiden moet naar een meer onafhankelijkere status. Er moet, zoals Johan Cruijff altijd zei, verantwoordelijkheid worden genomen door de professionele sporters zelf. Dat kan alleen als vrouwen ook in de professionele voetbalwereld worden opgeleid en verantwoordelijkheid nemen in de rol van trainer of bestuurder.”

Wat ga jij daaraan doen?
“Wij gaan met HFU de weggevallen opleiding bij FC Twente opvangen. Komend seizoen zetten we minimaal dezelfde opleidingsstructuur door voor 12- tot 17-jarigen. En in 2017-2018 pakken we door met een complete professionele dagopleiding. We gaan de speelsters volgende week uitnodigen voor een presentatie. Jongens zijn trouwens ook meer dan welkom.”

Waarom zou deze aanpak wel goed gaan?
“Die zekerheid heb je niet, maar laten we er in ieder geval geen man-vrouw-issue meer van maken. Het moet louter draaien om talent. Vanuit HFU hebben we samen met een aantal professionals de Foundation FootballEquals opgericht. We gaan ons er hard voor maken ieder talentvol kind zijn of haar professionele voetbaldroom te laten realiseren. Jongen of meisje, dat maakt niet uit.”

Meer informatie: www.footballequals.com


KvK nummer 54629802 | BTW nummer 8513.79.114.B.01
©2015 Holland Football University   |    Algemene voorwaarden   |    Sitemap    |   Webdesign: Webton.nl