nlen

Mary Kok-Willemsen bij Studio Voetbal

Afgelopen zondag (6 maart 2016) was Mary Kok-Willemsen te gast bij Studio Voetbal op NPO 1. Samen met presentator Tom Egbers en gasten Willem Vissers, Jan Mulder en Kees Jansma discuseerde Mary onder andere over de titelrace in de eredivisie, de situatie bij FC Twente en het Nederlandse vrouwenvoetbal.

Mary is uitgenodigd om haar kijk en visie op het vrouwenvoetbal te delen. Het Nederlandse vrouwenelftal speelt momenteel het Olympisch Kwalificatie toernooi om kwalificatie af te dwingen voor de Olympische spelen in Rio. Nederland deelt de poule met de vrouwen van Noorwegen, Zweden en Zwitserland. Alleen de poulewinnaar weet zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van aankomende zomer in Brazilië. Momenteel bezet Nederland de derde plaats met nog één wedstrijd te gaan tegen koploper Zweden. Alleen bij winst van de Nederlandse vrouwen en puntverlies van Noorwegen kan Nederland zich nog plaatsen.

Mary Kok-Willemsen ziet in vergelijking tot voorgaande jaren te weinig verbetering in het Nederlandse vrouwenvoetbal. “Nederland wil tegenwoordig meer het spel bepalen, maar heeft daar de kwaliteiten nog niet voor”, aldus het voormalig hoofd vrouwenvoetbal bij FC Twente. Volgens Mary ligt dit aan de opleiding. Het talent is aanwezig, maar er zit geen structuur in de opleiding van talentvolle meiden aldus Mary. “Nu spelen veel Nederlandse bij grote buitenlandse clubs, maar als de huidige trend blijft aanhouden zal ook dit afnemen”. Mede doordat juist in Engeland (waar veel speelsters nu naartoe vertrekken) er juist in de top en in de academies wordt geinvesteerd. Jonge speelsters worden daar al opgeleid als profspeler. Je hebt als topsporter gewoon die 10.000 uren nodig.

Tijdens de uitzending kwam ook de situatie bij FC Twente ter sprake. Volgens Mary moet de club zich vooral op de toekomst gaan richten. Lijdzaam afwachten op wat komen gaat is volgens haar dodelijk voor en organisatie. “De club moet perspectief worden geboden. Door perspectief te bieden ontstaat er weer initiatieven. Die iniatieven zijn nodig om weer een sterke, levensvatbare club te worden”, aldus Mary. Maar er is ook volle focus nodig op het allerdaagse proces. Iedereen moet zelf de verantwoordelijkheid nemen elke dag 1% beter te worden en elke dag de kans grijpen supporters meer van hun club te laten houden.

Bekijk hier de (vorige) uitzending(en) van Studio Voetbal


KvK nummer 54629802 | BTW nummer 8513.79.114.B.01
©2015 Holland Football University   |    Algemene voorwaarden   |    Sitemap    |   Webdesign: Webton.nl