nlen

Het succes van de Nederlandse Voetbalwaarden

Nadat we dinsdag afscheid hebben moeten nemen voor het EK van de komende zomer is de discussie versterkt over de herijking van de Nederlandse Voetbal en Coachesopleiding. Over het algemeen bepaalt de begroting de ranglijst maar toch lijken we verrast door juist de kleinere voetballanden.

Gisteren was er even iets terug te zien van de Nederlandse voetbalwaarden waardoor we altijd als klein land internationaal aanzien hebben genoten… Het was niet voor het grote publiek zichtbaar, de kans is gemist om ook over dit proces een mening te laten vormen door het grote publiek….

maayke3-300x179FC Twente Vrouwen plaatsten zich gisteren over 2 wedstrijden tegen de Landskampioen van Duitsland van vorig jaar: Bayern Munchen! De club met een veel grotere begroting, een betere competitie, bijna allemaal full profs tegenover de speelsters uit Twente die het naast hun vaak HBO studie of baan zo goed mogelijk proberen te combineren.

Ik ben het met Toon Gerbrands eens die gisteren aangaf dat je dankbaar moet zijn voor een crisis. Je moet een nieuwe visie ontwikkelen en dan pas de mensen erbij zoeken. Maar soms ligt het niet alleen in het nieuwe te ontwikkelen maar ook in het terug vinden van je eigen succesvolle waarden en deze te innoveren.

Resultaten zijn vaak niet kopieerbaar en zeker niet houdbaar in de sport. Het proces naar succesvolle resultaten en mindere periodes kan je herinneren aan je eigen voetbalkompas. Gisteren zag ik iets terug van die Nederlandse Voetbalwaarden waarmee we jarenlang lof hebben geoogst. Het resultaat was voor de buitenwereld zichtbaar! Het succes was geen toevalstreffer maar een resultaat van een proces van jaren zaaien…

Ik geloof dat het Nederlands Voetbal behoefte heeft aan een heldere visie over waar ze heen willen, wat is hun plafond (ambitie). En dat ze na het schetsen van die ambitie de juiste stappen moeten zetten om te zaaien (ipv te bouwen). Als je wel al gaat bouwen, terwijl het klimaat eromheen niet klopt, mislukt je oogst sowieso.

eredivisie-premier-league-footballHulde aan de FC Twente Vrouwen! Maar juist vandaag moeten de Nederlandse Voetbal Bestuurders snappen dat ze kans niet weer mogen laten liggen het succesvolle proces te innoveren. Juist nu moet men herkennen dat we niet kunnen stoppen met zaaien (lees investeren in professionele jeugdopleidingen) om te kunnen oogsten. De mensen die gisteren met trots hebben gekeken naar het succes van de FC Twente Vrouwen, kunnen vandaag een keuze maken om te investeren in het juiste klimaat.

“We can learn from our history,we need to understand our succes and failure. We can design our future by embracing the right professionals,passion and program”


KvK nummer 54629802 | BTW nummer 8513.79.114.B.01
©2015 Holland Football University   |    Algemene voorwaarden   |    Sitemap    |   Webdesign: Webton.nl